Avilius Bloggen | Kort om kærlighed
Book
en tid!
Avilius Bloggen

Kort om kærlighed

Kærligheden er kompleks. Ragnhild giver sine bedste bud på, hvordan du kan forholde dig til livets måske vigtigste omdrejningspunkt.

Skrevet 02/09/20 af Ragnhild Mohn

Foto af Krišjānis Kazaks

Menneskelivets omdrejningspunkt er kærlighed, uanset om vi vil det eller ej. Livet starter med at handle om kærlighed og det slutter med at handle om kærlighed.

Inden vi går videre, så vil jeg lige præsentere mig selv, hvis ikke vi har mødt hinanden før. Jeg hedder Ragnhild og er til daglig en del af Avilius, hvor vi interesserer os for de store temaer i ungdomslivet.

Jeg har skrevet lidt om kærlighed, fordi det er en central drivkraft i både vores bevidste og ubevidste liv. Kærlighed spiller en rolle uanset om det er tilstedeværelsen eller fraværet af den, som er størst. Kærlighed er muligvis også en af de fænomener, som vi har sværest ved at forstå videnskabeligt. For hvad er det egentligt?

Hvad er kærlighed?

Er kærlighed den oxytocin, der udskilles af hypofysen i hjernen, når vi krammer, kysser og har sex og som er med til at knytte os til et andet menneske? Og når det udskilles i både moren og spædbarnet under amning og knytter dem sammen – er dét så ikke krystalliseringen af kærlighed?

Knas med kærligheden?

Eskild og Ragnhild har netop lanceret et gruppeforløb om livets store mysterie. Til dig, der gerne vil være en bedre kæreste.

Vi har set fra virkelighedens uhyggelige eksempler, hvad der sker med vores udvikling, når vi ikke får kærlighed i de første leveår. På et rumænsk børnehjem, hvor spædbørnene ikke fik nogen kropslig kontakt, så man på scanningerne, at deres hjerner var fysisk mindre end gennemsnittet.

Kærlighed er simpelthen nødvendigt for, at vi udvikler os som vi skal. Hvad end kærlighed så lige er; for langt de fleste vil sidde tilbage med en følelse af, at det ikke er en fyldestgørende beskrivelse, uanset hvordan og hvor meget vi beskriver kærlighed. Vi ved intuitivt, at kærlighed også er noget abstrakt som ikke kan reduceres til kropslig kontakt og hormoner.

Vi er fx ikke i tvivl om, at vi fylder hjertet med kærlighed, når vi ligger og kigger ind i øjnene på vores elskede. Kærlighed kan også være en eksistentiel betingelse i sin mest bogstavelige forstand, som når en ægtefælle dør kort efter sin partner. Vi ved også, at kærlighed kan være selvudslettende og besættende både for den dybt forelskede og den dybt ulykkelige.

Kærlighedens væsen er altså svært at få ned på papir, men vi er slet ikke i tvivl om, at oplevet kærlighed – både den platoniske og romantiske – er fuldstændig afgørende for vores trivsel. Uanset om vi er introverte eller ekstroverte, så har kvaliteten af vores relationer en meget stor betydning for vores velvære. Ensomhed er fx en større risikofaktor end overvægt.

Den kærlighed der oftest betyder mest og som kan volde os de største problemer, er mellem os og vores forældre eller vores partner. Vi har alle hver vores sprog for kærlighed og omsorg, hvilket kan skabe store konflikter og sorg. Lidt karikeret kan vi forestille os manden, der har svært ved at sige ”jeg elsker dig”, men som i stedet viser det i sine handlinger. Eller moren der er alt for overinvolveret i sit barns liv, fordi hun er bange for at give slip.

Problematikkerne opstår også til dels fordi vi har et normativt samfundsideal om kærlighed, som vi spejler os i og som kan få os til at føle os forkerte eller utilstrækkelige. Så hvordan forholder vi os til kærligheden, når den er så ubestemmelig og efemerisk?

Jeg har skrevet nogle bud ned til dig, som handler om, hvordan du kan forholde dig til kærlighed i dine forhold.

1. Kærligheden er uendelig og ethvert forhold er unikt
Det første bud handler om, at kærlighed ikke er en begrænset ressource, der kun kan være ægte, hvis den er begrænset til ét forhold. Du har kapaciteten til at elske mere end én person og ét forhold, og den kærlighed, der opleves til én person, mindsker ikke den kærlighed, der føles til en anden.

Undgå at rangere og sammenligne mennesker og forhold - værdsæt den enkelte og din forbindelse til dem. Én person i dit liv behøver ikke at blive udråbt til at være the one for at forholdet skal være ægte. Hvert forhold er uafhængigt og er et forhold mellem selvejende individer.

2. Kærlighed og respekt i stedet for berettigelse
Beslutningen om ikke at basere et forhold på berettigelse, handler om at respektere andres uafhængighed og selvbestemmelse. Dine følelser for en person eller jeres historie sammen gør dig ikke berettiget til at kommandere og kontrollere en partner til at imødekomme, hvad der anses for normalt at gøre i et forhold. I stedet for at lede efter kompromiser i enhver situation, skal du lade din elskede vælge veje, der lader dem beholde deres integritet, uden at det ender i en krise for jeres parforhold.

At holde sig væk fra krav og berettigelse er den eneste måde at være sikker på, at du er i et forhold, der virkelig er gensidigt. Kærlighed er ikke mere "ægte", når folk går på kompromis for hinanden, fordi det er en del af det, der forventes.

3. Find dine vigtigste værdier i dit forhold
Hvordan ønsker du at blive behandlet af andre? Hvad er dine grundlæggende grænser og forventninger til alle forhold? Hvilken type mennesker vil du gerne tilbringe dit liv med, og hvordan vil du have, at dine forhold fungerer? Find dine kerneværdier og anvend dem i alle relationer. Lav ikke særlige regler og undtagelser for at vise folk, at du elsker dem ”rigtigt”.

4. Lad dig ikke styre af den normative kærlighed
Husk, at der er et meget magtfuldt normativt system, der dikterer, hvad ægte kærlighed er, og hvordan mennesker skal leve. Mange vil stille spørgsmålstegn ved dig og gyldigheden af dine forhold, når du ikke følger disse normer. Find positive måder at gøre modstand, og lad ikke frygt drive dine forhold.

5. Indret for det uventede og elskelige
At være fri til at være spontan - at udtrykke sig uden frygt for at blive straffet eller følelsen af det belastende "bør" - er det, der giver liv til forhold. Organiser ud fra et ønske om at møde og udforske hinanden - ikke ud fra pligter og krav og skuffelse, når de ikke er opfyldt.

6. Tillid er bedre
At vælge at antage, at din partner ikke ønsker dig skade tager dig ned ad en meget mere positiv sti end et udgangspunkt af mistillid, hvor du konstant skal valideres af den anden person for at stole på, at de er der med dig i forholdet.

Nogle gange foregår der så meget inden i én selv, at der bare ikke er energi tilbage til at nå ud og give omsorg til andre. Byg den slags forhold, hvor tilbagetrækning både understøttes og hurtigt tilgives, og giv folk masser af chancer for at tale, forklare, og se dig og være ansvarlige i forholdet. Husk til gengæld dine kerneværdier og pas på dig selv!

7. Skab forandringer gennem kommunikation
I de fleste menneskelige aktiviteter er der normer for, hvordan tingene skal fungere. Hvis du vil afvige fra disse, er du nødt til at kommunikere - ellers har tingene en tendens til at ende med at følge normerne, da andre opfører sig i overensstemmelse med dem. Kommunikation og fælles handlinger for forandring er den eneste måde at bryde ud af dem.

Kommunikér i en kontekst af tillid. Vi er så vant til, at folk aldrig rigtigt siger, hvad de synes og føler - at vi er nødt til at læse mellem linjerne og ekstrapolere for at finde ud af, hvad der egentligt bliver sagt. Spørg hinanden om ting, og vær eksplicit!

Vil du gerne være en bedre kæreste?

Eskild og Ragnhild er gruppeledere på et forløb til dig, der er i et forhold – og gerne vil blive ved med at være det.

Jeg håber, at min lille guide ud i kærligheden har tilført noget værdi i dit eget liv!

Velkommen til Avilius!

Et terapihus for unge, af unge. Vi laver individuel terapi og gruppeterapi til dig, der har brug for nogen at tale med.

Random artikler

01/03/24

Kunsten at lave ingenting

Kender du følelsen, når din telefon bliver et kedeligt touch-show mellem apps, hvor dine tommelfingre famler rundt i en endeløs cyklus? Det er kedeligt, du er stimuli-nøgen, og det føles ubehageligt at kigge sig selv i spejlet.

Skrevet af Caroline Lautrup-Larsen

21/08/23

7 tips til det gode studie-comeback

Det kan være overvældende, når vi hører virkelighedsklokken ringe ind til time efter en lang ferie. Her er nogle tips, der kan gøre overgangen tilbage til hverdagen mere behagelig.

Skrevet af Caroline Lautrup

Foto af Anne Krogh

Avilius Bloggen

Er Avilius det rigtige for dig?

Book en tid direkte eller skriv til os her! Så vender vi tilbage hurtigst muligt.

I tvivl? Ring til os på 74 44 44 69!

Det er ok bare at være nysgerrig.

Uanset om du er klar til at starte i terapi, har konkrete spørgsmål eller bare vil vide lidt mere om os, kan du skrive til os her. Vi svarer i løbet af et par dage.

“Hvis du kunne gøre det hele igen, ville du gøre det hele igen” — Caspar Eric, Alt hvad du ejer
“Den der ønsker at leve livet om, har overhovedet ikke levet” — Karen Blixen, 1932
“For there is always light, if only we’re brave enough to see it – if only we’re brave enough to be it” — Amanda Gorman, The Hill We Climb
“The only way out is through” — Iceage, Lockdown Blues
“Én dag af gangen med min ryg op af muren, hovedet helt i vejret og benene på jorden” — Artigeardit, Stå Op Gå Ned