Avilius Bloggen | 5 tips til bedre søvn
Book
en tid!
Avilius Bloggen

5 tips til bedre søvn

At være ung og veludhvilet er en selvmodsigelse. De klassiske råd er simpelthen ikke lavet til et kaotisk og uforudsigeligt ungdomsliv. Her er fem (realistiske) tips til at få lidt bedre styr på søvnen.

Skrevet 03/01/20 af Jonas Schøsler

Avilius Bloggen

5 tips til bedre søvn

At være ung og veludhvilet er en selvmodsigelse. De klassiske råd er simpelthen ikke lavet til et kaotisk og uforudsigeligt ungdomsliv. Her er fem (realistiske) tips til at få lidt bedre styr på søvnen.

Skrevet 03/01/20 af Jonas Schøsler

Det der med at være ung og samtidig få nok søvn, er som at være på Roskilde Festival og holde en hvid t-shirt ren; vildt svært. Ikke desto mindre er søvn kritisk for vores energiniveau, helbred og vigtige hjernefunktioner som for eksempel hukommelsen og koncentrationsevnen.

Hvis du går ind i en vilkårlig boghandel, vil du finde et hav af bøger, der handler om metoder til bedre søvn. Det er imidlertid ikke særligt mange af dem, der går på kompromis med ungdomslivet, hvorfor rådene oftest kunne være:

· Ingen skærmtid 1-3 timer før sengetid
· Ingen telefoner i soveværelset
· Ingen måltider 2 timer før sengetid
· Gå i seng og stå op på samme tid

— og så videre.

Det er gode råd, særligt hvis nu alle dagene var ens, strukturerede og uden forstyrrelser. Det er de til gengæld sjældent. Derfor bringer vi fem tips til en bedre søvn, som er nemmere at starte med.

En god podcast kan tage tankemyldret
En velkendt søvndræber er det scenarie, at idet vi lægger os i sengen, så er der en lille abe inde i hjernen, som begynder at flå alle mulige ting ned fra hylderne, som vi skal tage stilling til. Inden den er færdig med emner som ”fremtid” og ”ingen penge på kontoen”, så kan der være gået et par timer. En god podcast kan imidlertid være med til at aflede tankerne og gøre det lettere at døse hen.

Køl nervesystemet ned
Alle pattedyr har den samme refleks, når kroppen kommer i kontakt med koldt vand, som er udviklet til at minimere energiforbruget. Hvis du tager et koldt bad, så vil din puls dykke og dine perifere blodkar vil snævre sammen, sådan at blodtilførslen til dit hjerte og din hjerne øges. Koldt vand sætter kroppen i en slags afslappet dvaletilstand, som kan hjælpe med at finde ro. Du kan også nøjes med at vaske dit ansigt med koldt vand i 30 sek.

Hold igen med late-night munchies
Vi kender det selv alt for godt; hvis man kommer sent hjem fra en lang dag, har trænet om aftenen eller ikke fik nok til aftensmad, så er det svært ikke at spise noget før sengetid. Problemet er, at det sætter gang i fordøjelsesprocesser, som påvirker din søvn – også selvom du godt kan falde i søvn. Et godt råd er at holde det til for eksempel en myslibar eller en banan med en smoothie. Det tager de værste cravings og giver kroppen lidt at styrke sig på.

Aftenjournal
Forskning viser, at folk som bruger et par minutter hver aften på at skrive om deres dag, både sover bedre og længere. Der er nogle, som laver en liste over de ting, som de er taknemmelige for, hvilket øger fokusset på de positive sider. Der kan imidlertid også være en positiv effekt af at skrive alle dagens udfordringer eller problemer ned. Det lægger en dæmper på vores frygt og angst, når vi får dem eksternaliseret ud på et stykke papir.

Surf på melatoninbølgen
Du har helt sikkert hørt det før - vores telefoner og computere er de største søvntyve. Det er typisk om aftenen, at vi gerne vil ligge og slappe af med serier eller finde memes på reddit. Det er imidlertid sådan, at det hvide lys fra skærmene hæmmer produktionen af melatonin, som er kroppens søvnhormon. I stedet for at bremse melatoninbølgen, som gør dig søvnig om aftenen, kan du surfe på den ved at have nattelys slået automatisk til på både computeren og telefonen, når solen går ned. Det varme og gule lys er langt bedre for dine øjne og din søvn.

Hvis du oplever vedvarende problemer med at få nok søvn om natten, kan det være godt at få snakket med nogen om det. I Avilius er vores dygtige samtalepartnere klar til at hjælpe dig.

Velkommen til Avilius!

Et terapihus for unge, af unge. Vi laver individuel terapi og gruppeterapi til dig, der har brug for nogen at tale med.

Random artikler

27/02/23

Antennemennesket – Når kroppen giver tegn til at vende signalet indad

Hvis vores antenner konstant er rettet mod de ydre omgivelser, kan kroppens signaler blive overset i farten. Jo mere vi retter blikket mod os selv, jo stærkere kan vi blive til at sætte grænser.

Skrevet af Caroline Lautrup

Foto af Linh Ha

29/02/20

Kan man føle sig ensom, selvom man har 1523 følgere?

Følelsen af at høre til er en universel forudsætning for os mennesker – så hvorforfor er der så mange af os, der føler os ensomme?

Skrevet af Anna-Regitze Vejby Voss

Foto af Anne Krogh

Avilius Bloggen

Er Avilius det rigtige for dig?

Book en tid direkte eller skriv til os her! Så vender vi tilbage hurtigst muligt.

I tvivl? Ring til os på 74 44 44 69!

Det er ok bare at være nysgerrig.

Uanset om du er klar til at starte i terapi, har konkrete spørgsmål eller bare vil vide lidt mere om os, kan du skrive til os her. Vi svarer i løbet af et par dage.

“Den der ønsker at leve livet om, har overhovedet ikke levet” — Karen Blixen, 1932
“For there is always light, if only we’re brave enough to see it – if only we’re brave enough to be it” — Amanda Gorman, The Hill We Climb
“The only way out is through” — Iceage, Lockdown Blues
“Én dag af gangen med min ryg op af muren, hovedet helt i vejret og benene på jorden” — Artigeardit, Stå Op Gå Ned
“Hvis du kunne gøre det hele igen, ville du gøre det hele igen” — Caspar Eric, Alt hvad du ejer