Avilius Bloggen | 8 måder at træne din kreative muskel
Book
en tid!
Avilius Bloggen

8 måder at træne din kreative muskel

Kreativitet er ikke en hemmelig klub, hvor kunstneren og skaberen er de eneste med nøglen. Det er en muskel, vi alle kan træne. Vi giver dig otte måder at holde kreativiteten i god form!

Skrevet 03/04/23 af Caroline Lautrup

Foto af Ejvind Spence

Avilius Bloggen

8 måder at træne din kreative muskel

Kreativitet er ikke en hemmelig klub, hvor kunstneren og skaberen er de eneste med nøglen. Det er en muskel, vi alle kan træne. Vi giver dig otte måder at holde kreativiteten i god form!

Skrevet 03/04/23 af Caroline Lautrup

Foto af Ejvind Spence

Det skabende menneske er blevet et fænomen, som mange af os længes efter. Men den berygtede kreativitet skal være en legeplads, hvor gyngerne gerne må gynge højt. Det må ikke dræbe den gode stemning, hvis gyngen står stille for en stund. Vi behøver ikke udforske legepladsen med ønsket om at blive den nye Picasso, men fordi der sker gode ting, når vi tør udfolde os!

At træne kreativiteten er ikke dødløft

Som børn kunne vi træde direkte ind i et eventyr, flyve til Neverland og tale lidt med Peter, hvis tilstedeværelsen blev kedelig. Vi kunne beklæde os i entusiasme, leve os ind i parallelle universer og se tandfeen flyve ind af vinduet om natten. En naturlig forestillingsevne, som ikke kunne begrænses af ChatGPT eller andre ydre faktorer, som placerer os i virkelighedens rammer.

I dag kan vi forbinde kreativitet med en luksusvare, som vi kun må bruge vores fritid på, efter vi har udført de vigtige opgaver. Men det er en egenskab, som kan bruges i mange aspekter i hverdagen, booste forholdet til os selv og drysse lidt af Klokkeblomsts tryllestøv over voksenlivet. Det kan også hjælpe os med at forbedre vores mentale sundhed og vores evne til at håndtere stress og udfordringer.

Vi må ikke placere det et alt for abstrakt sted, så vores kreative muskel dør af skræk.

For kreativitet er mange ting. Den opstår også, når du vågner med grus i øjnene, og kigger ind i et skab, hvor budgettet ikke har samlet ind til at mænge dig i 00’er og 90’er vintage. Alligevel sammensatte du nuancer og tekstiler, som fik ham på Nørrebrogade til at vende hovedet den dag. Det er også kreativt. For det handler ofte om at sammensætte eksisterende ting og bruge fantasien til at finde løsninger på problemer, der ellers kan virke uløselige.

Det kan være, at du fortæller dig selv, at du ikke fik tildelt en kreativ muskel eller bebrejder din corporate familie for at have punkteret den. Så er det altså ikke ens betydning med, at du ikke har det i kroppen! Ligesom et maraton, må der trænes op, før arbejdet kan udføres. Selvfølgelig er der nogen, som har en større naturlig tilbøjelighed til at tænke kreativt, men det behøver ikke at tackle udviklingen af de andre iboende muskler.

Så hvordan trænes kreativiteten, uden at vi forbinder det med en omgang dødløft? 

Her er 8 øvelser der kan stimulere din kreative muskel:

1. Hurtigskrivning

En øvelse hvor du skriver uafbrudt i et bestemt tidsrum. Den behøver ikke at tage mere end 5-10 minutter, men kan også gøres længere og mere dybdegående. Skriv nogle random ord på en række sedler og bland dem i en Margretheskål - enten alene eller med din gode ven. Så trækker du en seddel, hvor tankerne ikke må spænde ben for, hvad du fodrer papiret med. Her skal blyanten straffes med en omgang ævl fra hoften, hvilket både er sjovt, udfordrende og stimulerende for kreativiteten. Både en hjælp til at tænke hurtigt, kreativt og bekæmpe frygten for at tage risici og fejle.

2. Skift perspektiv

Tænk på, hvad du ville gøre, hvis du var en anden person eller befandt dig i en anden geografisk kontekst. Det kan være alle personer lige fra din bedste ven, den sprudlende tjener fra Mallorca, din underviser eller Hella Joof. En person som du ved tænker anderledes end dig. Hvis det er ulvetime på arbejdet, og opgaverne er af kedelig karakter, kan du prøve at løse opgaverne ud fra dette perspektiv. Det medvirker til, at emnet eller problemstillingen bliver set fra en anden vinkel end du plejer.

3. Udforsk byrummet som turist

Find dit nysgerrige barn frem, når du drager mod de daglige arenaer - det kan give ny energi og inspiration at viske tavlen ren og starte forfra. Stil dig selv spørgsmål, som var det første gang du oplevede den rute. Tror du, at Værnedamsvej er der, hvor de lokale hænger ud? Hvor skal folk mon hen på rådhuspladsen! Hvorfor har alle lavtaljede bukser på? Undersøg byen, menneskene og åben øjnene for seværdigheder, som du aldrig har besøgt. Også de butikker og restauranter, som ekkokammeret normalt ikke rækker til. Du vil måske opleve, at der er skjulte perler i din egen by, som du aldrig havde opdaget før. Det hjælper med at rykke på de daglige tankemønstre, og giver dig en ny forståelse af dine omgivelser.

4. Kunsten i klassikere 

Besøg den store hylde med de største tidløse klassikere. De kan inspirere dig til at tænke på nye måder og udforske emner, som du ikke tidligere har overvejet. Det kan være de store litterære klassikere, som du kan finde en liste med her. Eller filmiske kunstværker her. At læse eller se dem kan give et nuanceret perspektiv på verden og kickstarte refleksioner, der rækker ud over de dagligdagens praktikaliteter. Klassikere er ofte kendt for deres tekniske dygtighed inden for skriveteknikker, filmteknikker og kunstneriske udtryksformer. Derfor trænes din kreative muskel ved at se, hvordan andre har brugt maskinerne.

5. Opsøg inspirerende miljøer

Det er også stimulerende at befinde sig omkring inspirerende mennesker og miljøer - hvilket kan gøres på mange måder. Du kan deltage i begivenheder, tage et aftenkursus, besøge et museum eller opsøge andre kreative personer. Prøv at stille dig nysgerrig på, hvordan de bruger den kreative muskel. At placere sig i kreative omgivelser kan give dig muligheden for, at læne dig tilbage og suge indtryk til dig. Så kan det være, at indtryk bliver til udtryk!

6. Byd kreativiteten op på væggen

Du kan også selv skabe et inspirerende miljø ved at vende øjnene mod hjemmet. Nye farver til væggen, oprydning i det gamle eller et nyt værk på væggen derhjemme kan give nyt kreativt overskud! Du kan også prøve at sove med hovedet i den modsatte ende, end du plejer og mærke, at det kan hive nogle af dine vante rødder op. Så får vi rusket i de ting, som vores bevidsthed ikke normalt er rettet mod og får et andet syn på de vægge, vi lever og ånder i. Et opgør med vanerne derhjemme og et nyindrettet værelse kan give energi. Når du skaber en inspirerende og motiverende atmosfære, kan de ydre omgivelser bevæge sig ind i kroppen.

7. Slap af og lad dit sind vandre 

Vi kan være gode til at kridte løbeskoene for at flygte fra kedsomheden. Når vi flygter sammen med TikTok, Netflix eller Hjerteflimmer for voksne, kan det slukke for det, som eksisterer lige nu. Selvom den hvide væg og utrygheden i at spise rugbrødsmad i stilhed kan virke frygtindgydende – Så er det faktisk dér. Når der er ro og stille omgivelser, kan vores sind vandre. Derfor er afslapning også nødvendige vitaminer for inspiration og kreativitet. Det kan hjælpe dig med at finde nye perspektiver, ideer og forbedre din evne til at tænke kreativt.

8. Sig farvel til imposter-udyret 

Noget af det, der holder os tilbage fra at udfolde vores kreativitet er, at vi bliver for kritiske og perfektionistiske. Vi synes ikke, at det, vi laver, er spændende nok, æstetisk nok eller kreativt nok. At turde stole på, at det vi skaber er godt, kan være svært, hvis vi er plaget af selvkritikkens stemme. Derfor må vi forsøge at slukke for i træningsrummet, og sende den indre kritiker kærligt af sted på orlov. Minde os selv om, at det handler om processen og at vælge os selv til. At det ikke handler om, at vi skal vise alt muligt frem til andre.

Kreativitetens positive bivirkninger:

  • Vi reducerer vores stressniveau.
  • Vi øger vores selvindsigt og forståelse af os selv.
  • Vi oplever en følelse af frihed.
  • Vores evne til at generere ideer forbedres.
  • Vi øger vores evne til at løse problemer.
  • Vi skaber noget betydningsfuldt for os selv og andre.
  • Vi nyder processen og har det sjovt.
  • Vi kan opnå en tilstand, hvor vi mister fornemmelsen af tid.
  • Vi bliver bedre til at se muligheder frem for begrænsninger.
  • Vi forbedrer vores færdigheder og evner.

I sidste ende handler det om at indse, at alle har en kreativ muskel, selvom den måske er blevet overset eller underudviklet. Uanset om du interesserer dig for kunst, musik, videnskab eller forretningsverdenen, eller slet ikke interesserer dig for noget som helst lige pt.

Kreativitet fremkalder nye skud på stammen og giver hverdagsbilledet nye farver. Vi må bare ikke piedestalisere den og give andre mennesker ejerskab over den. Den tilhører os alle sammen!

Velkommen til Avilius!

Et terapihus for unge, af unge. Vi laver individuel terapi og gruppeterapi til dig, der har brug for nogen at tale med.

Random artikler

03/01/20

5 tips til bedre søvn

At være ung og veludhvilet er en selvmodsigelse. De klassiske råd er simpelthen ikke lavet til et kaotisk og uforudsigeligt ungdomsliv. Her er fem (realistiske) tips til at få lidt bedre styr på søvnen.

Skrevet af Jonas Schøsler

06/02/23

Brevveksling: "Min baby er en zucchini. Er jeres nået citron-stadiet endnu?"

Juliane og Oscar er snart nybagte forældre. De to samtalepartnere har skrevet breve til hinanden i perioden fra hver deres oplevelse af graviditetsforløbet.

Skrevet af Juliane Hemmingsen og Oscar Lui Bjerre

Avilius Bloggen

Er Avilius det rigtige for dig?

Book en tid direkte eller skriv til os her! Så vender vi tilbage hurtigst muligt.

I tvivl? Ring til os på 74 44 44 69!

Det er ok bare at være nysgerrig.

Uanset om du er klar til at starte i terapi, har konkrete spørgsmål eller bare vil vide lidt mere om os, kan du skrive til os her. Vi svarer i løbet af et par dage.

“Hvis du kunne gøre det hele igen, ville du gøre det hele igen” — Caspar Eric, Alt hvad du ejer
“For there is always light, if only we’re brave enough to see it – if only we’re brave enough to be it” — Amanda Gorman, The Hill We Climb
“The only way out is through” — Iceage, Lockdown Blues
“Den der ønsker at leve livet om, har overhovedet ikke levet” — Karen Blixen, 1932
“Én dag af gangen med min ryg op af muren, hovedet helt i vejret og benene på jorden” — Artigeardit, Stå Op Gå Ned