Avilius Bloggen | 5 tips til at blive en gladere studerende
Book
en tid!
Avilius Bloggen

5 tips til at blive en gladere studerende

Det er svært at være ung. Her er fem tips til dig, der skal i gang med endnu en spændende, men vanskelig periode i livet.

Skrevet 15/09/19 af Jonas Schøsler

Foto af Jonas Villadsen

Det at starte på en uddannelse som ung, er en helt speciel periode i ens liv. Det er for de fleste en skøn tid med nye venskaber, mindeværdige oplevelser og personlig udvikling. Det er en rejse, hvor vi bliver klogere på vores talenter, faglighed og interesser.

At gå på universitetet indebærer en masse selvstændighed, planlægning og frihed under ansvar, som både kan være frigørende, men også krævende. Der kan i ens studietid dukke tvivlsspørgsmål op og motivationen kan falde. Der kan være perioder, hvor man er trist eller sover dårligt. Generelt er det at være ung og finde sit sted i livet ikke nogen nem opgave.

Studietiden er for mange unge også forbundet med travle perioder, hvor der skal læses til eksamener, der skal arbejdes for huslejen, venner og familie skal plejes, og så vil vi i øvrigt gerne holde os sunde med motion og fritidsinteresser. De mange forskellige opgaver kan hurtigt overstige vores ressourcer og tid i hverdagen, hvilket på sigt kan føre til mistrivsel og stress.

Vi kommer her med en række råd, som både tager udgangspunkt i faglig viden og egne erfaringer som studerende.

Læg karakterræset bag dig

I gymnasiet kan vi ikke komme udenom, at karakterer desværre betyder en hel del, hvis man ønsker at tage en videregående uddannelse. Vi udvikler et mindset, der er symptomatisk for præstationskulturen, hvor vi vurderer vores evner og værdi ud fra et sæt af eksterne kriterier. Vores råd er, at du på universitetet står af karakterræset og fokuserer på at blive dygtig til det, som er vigtigt for dig. Udforsk de emner, som interesserer dig. Vi kan ikke være gode til det hele. Undersøg hvad der kunne være interessant at arbejde med og gå efter de relaterede kompetencer.

Hold fast i det, der giver glæde og energi

Du kender sikkert én, som både motionerer, dyrker sine fritidsinteresser, arbejder og passer sit studie – og man tænker, hvordan fanden har de tid til det!? Det er ofte sådan, at det sunde og glædesfulde liv tager arbejdstimer fra studiet, men til gengæld øger det vores effektivitet og kreativitet. Det bliver nemmere at sidde sent på aftenen og læse, hvis vi har haft en dag med aktiviteter, der giver os glæde og energi. Noget som vi ofte ser, når folk starter på en uddannelse er, at de lægger de ting på hylden, som egentlig er det, der er lyspunkterne i hverdagen. Vores råd er, at du skal finde én eller to ting, som gør dig glad og prioritere dem lige så meget som alt andet.

Et socialt netværk giver robusthed

I psykologisk forskning er det evident, at vores sociale netværk er en vigtig faktor for vores robusthed, trivsel og succes i livet. De fleste af os har prøvet at være et sted, hvor vi ikke klikker med de folk, som er der. Det er vildt ubehageligt og ensomt. Det er ikke unormalt, at folk siger: ”Jeg skal ikke på universitetet for at få venner, dem har jeg i forvejen.” Et stærkt socialt fællesskab på studiet er imidlertid afgørende for, hvor sjovt og nemt studiet bliver. Det er godt givet ud at bruge noget tid på at finde nogle søde studiekammerater, som du kan sparre og dele dine frustrationer og glæder med.

Vær opmærksom på dine personlige grænser

Det at starte på en ungdomsuddannelse eller et universitet kan være en stor omvæltning, hvor vi skal finde vores rolle i et nyt fællesskab. Det kan til tider være svært at gennemskue, hvad der forventes af én. Vi gør meget for at passe ind, fordi det fra naturens side føles ubehageligt, når vi er uden for, hvorfor vi af og til overskrider vores egne grænser. Det er heller ikke altid nemt at vide, hvor vores grænser går. Sommetider bliver vi nødt til at overskride dem, for at finde ud af, hvor de går. Det er meget menneskeligt. Til gengæld er der en befrielse i at sige ”nej” til noget, som vi har ikke lyst eller tid til. Dine venner holder stadig af dig, selvom du i en periode ikke har tid til caféer og fester.

Snak med nogen i god tid

Livet er en blandet pose med sejre og nederlag, lykkelige og ulykkelige perioder. Det gælder for os alle – det er et vilkår for det at være menneske. Det betyder til gengæld ikke, at vi skal gå med det selv. Vi anbefaler, at hvis du begynder at opleve tristhed, fortvivlelse, tab af motivation, søvnproblemer eller andet som går dig på, at du snakker med nogen om det i god tid. Det er blandt andet grunden til, at vi i Avilius tilbyder den første samtale gratis og helt uforpligtende.

Artiklen er blevet til i samarbejde med Studentum, hvor du kan blive klogere på muligheder inden for uddannelse.

Velkommen til Avilius!

Et terapihus for unge, af unge. Vi laver individuel terapi og gruppeterapi til dig, der har brug for nogen at tale med.

Random artikler

09/01/20

Hvorfor er det så svært at være ung?

Halvdelen af vores generation har det ikke godt. Vi er en generation i mistrivsel – men hvorfor?

Skrevet af Avilius-holdet

16/10/23

Sådan lyner du dig ud af din konfliktskyhed

Du mærker den dårlige stemning trænge sig ind under din hud, men de rigtige ord har lagt sig til at sove. Læs her, hvorfor vi oplever konfliktskyhed, og hvordan vi kan blive bedre til at vække ordene!

Skrevet af Caroline Lautrup

Foto af Caroline Lautrup

Avilius Bloggen

Er Avilius det rigtige for dig?

Book en tid direkte eller skriv til os her! Så vender vi tilbage hurtigst muligt.

I tvivl? Ring til os på 74 44 44 69!

Det er ok bare at være nysgerrig.

Uanset om du er klar til at starte i terapi, har konkrete spørgsmål eller bare vil vide lidt mere om os, kan du skrive til os her. Vi svarer i løbet af et par dage.

“Den der ønsker at leve livet om, har overhovedet ikke levet” — Karen Blixen, 1932
“For there is always light, if only we’re brave enough to see it – if only we’re brave enough to be it” — Amanda Gorman, The Hill We Climb
“The only way out is through” — Iceage, Lockdown Blues
“Én dag af gangen med min ryg op af muren, hovedet helt i vejret og benene på jorden” — Artigeardit, Stå Op Gå Ned
“Hvis du kunne gøre det hele igen, ville du gøre det hele igen” — Caspar Eric, Alt hvad du ejer