Avilius Bloggen | Kærestesorger – sådan heler du et knust hjerte
Book
en tid!
Avilius Bloggen

Kærestesorger – sådan heler du et knust hjerte

Kom på førstehjælpskursus hos Avilius' helt egen kærlighedsekspert Tamara.

Skrevet 12/12/22 af Tamara Hveisel Hansen

Foto af Zainab Amalie

Avilius Bloggen

Kærestesorger – sådan heler du et knust hjerte

Kom på førstehjælpskursus hos Avilius' helt egen kærlighedsekspert Tamara.

Skrevet 12/12/22 af Tamara Hveisel Hansen

Foto af Zainab Amalie

Jeg ville have startet denne artikel med et catchy citat fra en populær sang, men en hurtig søgning på sangtekster indeholdende linjen ”how to mend a broken heart” viste sig at have så mange hits, at jeg ikke kunne vælge én. Pointen går dog lige hjem: Der er skrevet lige så mange (hvis ikke flere) sange om kærestesorger, som der er om lykkelig kærlighed. Og det er der en god grund til.

Det virker nemlig komplet umuligt at hele et hjerte, der bogstaveligt talt føles som om, det er blevet slået i tusind stykker og nu flyder rundt som bittesmå glasskår i blodårerne. Det er nærmest ikke til at tro på, at man nogensinde kommer sig over den ulykkelige kærlighed. Faktisk har rigtig mange en oplevelse af at blive fastholdt i en endeløs sorg uden nogensinde at komme et skridt ”videre” trods løftet om, at tiden heler alle sår.

Måske er det også med et desperat håb om hjælp til netop denne uoverskuelige opgave, at du er endt her på siden? Jeg vil forsøge at komme med et psykologisk perspektiv på, hvorfor kærestesorger er så svær at komme over, og give dig nogle konkrete teknikker til at komme ovenpå igen, så du kan få limet dit stakkels hjerte sammen!

Hvorfor pokker gør kærestesorger så ondt?

Vi er problemløsende væsner, og når der sker noget ubehageligt, er det vores naturlige reaktion at lede efter en løsning – en vej ud af smerten, noget som kan få os til at have det godt igen. Men selv for den meste kompetente problemløser kan kærestesorger virke som den ultimative overmand. Her er et par mulige grunde til, at det gør så ondt, og at du ikke kan komme videre.

Ulykkelig kærlighed er et reelt tab

Når et forhold ender, er det ikke bare et spørgsmål om, at der er en person, man var glad for, som nu ikke skal være så meget til stede i ens liv. Endt kærlighed er nemlig et reelt tab, hvor man mister noget og gennemlever en sorg på samme måde som ved et dødsfald.

Knas med kærligheden?

Vores gruppeforløb om livets store mysterie er perfekt til dig, der gerne vil være en bedre kæreste.

Kærlighedsforholdet kan sammenlignes med en højt elsket person: det havde nogle særlige og unikke kvaliteter og var måske noget af det mest dyrbare i ens liv. Måske var forholdet endda bærende for andre sociale relationer, værdier eller hverdagsaktiviteter, som også forsvinder med det.

Når forholdet ender, går alt dette tabt for evigt, og man oplever en ægte og dybfølt sorg. Og faktisk har kærestesorger mange ting til fælles med den sorg, der typisk ses efter et dødsfald; herunder søvnmangel, tankemylder, forringet koncentrationsevne, dårligere immunsystem og i nogle tilfælde symptomer på depression. Derfor er det altså forståeligt, at det gør ondt, og at det tager tid at komme sig.

Vi nægter at acceptere forklaringen

Man skulle måske tro, at vi kunne komme videre, hvis vi forstod præcis hvorfor forholdet sluttede. En meningsfuld forklaring på ubehagelige hændelser plejer da at hjælpe os til at acceptere og forstå dem, ikke? Problemet er, at selv når vi får et direkte og klokkeklart svar på spørgsmålet (for eksempel den klassiske ”jeg er ikke forelsket i dig mere”), kan vi ikke godtage det.

Det er simpelthen umuligt for vores hjerner at acceptere en simpel forklaring på noget, der virker så uretfærdigt, smertefuldt og afgørende for os og vores liv. I stedet tænker vi i konspirationsteorier og kringlede forklaringer, der kan retfærdiggøre eller begrunde breakup’et. Vi ender med at obsesse over, hvad vi mon gjorde forkert, og hvad vi skulle have gjort anderledes i en slags endeløs hunden-efter-katten, hvor der bare slet ikke er nogen kat.

Vi er kærligheds-junkies

Hjerneforskning har vist, at det er de samme hjerneområder, der aktiveres, når vi frarøves kærlighed, som når misbrugere fratages den substans, de er afhængige af. Vi får simpelthen kærlighedsabstinenser! Og ligesom en misbruger, der desperat leder efter det næste fix til at dulme de uudholdelige abstinenssymptomer, søger vi også efter en dosis af vores rusmiddel, så vi kan udholde smerten.

I tilfælde af kærestesorger bliver rusmidlet minder om det forhold, der er gået tabt. Vi forsøger at holde smerten på afstand ved at gennemleve alle de gode øjeblikke igen og igen. Problemet er selvfølgelig, at det ikke kun fastholder os i sorgen over den tabte kærlighed, men oveni hatten får hele forholdet til at fremstå i et lyserødt lys i bakspejlet – også selvom det hele måske ikke altid var lutter lagkage.

Hvordan kommer man over kærestesorger?

Brug fornuften i kampen mod kærestesorg

Man siger, at tiden heler alle sår, og at det er en proces at hele et knust hjerte. Men kærestesorger går sjældent over (i hvert fald ikke i meget, meget lang tid), hvis du ikke tager kampen i egen hånd. Du skal blive bevidst om dine uhensigtsmæssige tankemønstre og kæmpe mod dine tankefælder.

Indse, at der ikke findes nogen forklaring, der kommer til at give mening for dig og få smerten til at forsvinde – så hold op med at søge efter den eller vente på den. Acceptér, at der ikke er nogen bedre forklaring end den, du allerede har fået.

Forstå din afhængighed
Det er helt afgørende, at du indser, at når du dagdrømmer om de gode tider, når du forsøger at løse ”mysteriet om, hvorfor det sluttede”, når du stalker din eks på sociale medier, og når du skriver eller ringer til eks’en… så opretholder og fodrer du din afhængighed.

Du gør det værre og værre, og du fastholder din hjerne i afhængigheden af den person, du ikke længere kan være sammen med. Samtidig kommer du i denne proces til at fremstille personen i et idealiseret lys, hvorved det bliver endnu sværere at komme videre. Stop dig selv!

Acceptér, og find viljen til at give slip
Trangen til at holde fast kan virke umulig at modstå. Men selvom det føles godt, nytter det ikke at fodre dig selv med spinkle håb. Acceptér, at det er slut. Hav tillid til, at ved at give slip og lade tankerne være, bliver de mindre og mindre påtrængende med tiden, og din sorg og afhængighed vil fortage sig. Mind dig selv om misbrugs-metaforen.

Balancér tankerne
Når din hjerne ihærdigt forsøger at få et kærlighedsfix i form af gode minder, er det en god teknik at prøve at afbalancere dem. Prøv at huske på de sure miner, hver gang du bliver mindet om det søde smil.

Tænk på de dårlige dage og ikke kun de gode. Faktisk vil jeg gå så vidt som at bede dig tage et stykke papir frem og skrive en liste over alle de dårlige kvaliteter og irriterende særheder ved din eks. På den måde reducerer du mindernes magt over dig, så du kan få lov at komme videre. Kig på listen, hver gang du bliver fanget i nostalgi eller kommer til at idealisere forholdet.

Fyld hullerne
Jeg nævnte tidligere, at man ved tabet af et kærlighedsforhold også potentielt taber nogle af de ting, forholdet bar med sig: eksempelvis aktiviteter, man holdt af, eller relationer til fælles venner og bekendte. Derfor er det vigtigt at identificere de tomrum, den tabte relation har efterladt i dit liv og prøve at fylde dem med noget nyt.

Gik dig og din ekskæreste for eksempel i biografen hver fredag? Så find på en anden hyggelig fredagsaktivitet, du kan gentage hver uge. Savner du jeres byture sammen? Hiv en ven eller veninde med i byen lørdag aften. Eller var det bare det bedste at se serier på Netflix med en pose popcorn? Begynd på en ny serie, som du ser sammen med en ven eller et familiemedlem.

Og helt konkret: Fyld nye billeder i de tomme billederammer, hvor din eks førhen figurerede.

Velkommen til Avilius!

Et terapihus for unge, af unge. Vi laver individuel terapi og gruppeterapi til dig, der har brug for nogen at tale med.

Random artikler

21/09/23

Avilius søger samtalepartnere

Kunne du tænke dig at hjælpe din egen generation — og samtidig få en masse samtaletræning?

Skrevet af Oliver Herlitschek

27/02/23

Antennemennesket – Når kroppen giver tegn til at vende signalet indad

Hvis vores antenner konstant er rettet mod de ydre omgivelser, kan kroppens signaler blive overset i farten. Jo mere vi retter blikket mod os selv, jo stærkere kan vi blive til at sætte grænser.

Skrevet af Caroline Lautrup

Foto af Linh Ha

Avilius Bloggen

Er Avilius det rigtige for dig?

Book en tid direkte eller skriv til os her! Så vender vi tilbage hurtigst muligt.

I tvivl? Ring til os på 74 44 44 69!

Det er ok bare at være nysgerrig.

Uanset om du er klar til at starte i terapi, har konkrete spørgsmål eller bare vil vide lidt mere om os, kan du skrive til os her. Vi svarer i løbet af et par dage.

“Hvis du kunne gøre det hele igen, ville du gøre det hele igen” — Caspar Eric, Alt hvad du ejer
“Én dag af gangen med min ryg op af muren, hovedet helt i vejret og benene på jorden” — Artigeardit, Stå Op Gå Ned
“Den der ønsker at leve livet om, har overhovedet ikke levet” — Karen Blixen, 1932
“The only way out is through” — Iceage, Lockdown Blues
“For there is always light, if only we’re brave enough to see it – if only we’re brave enough to be it” — Amanda Gorman, The Hill We Climb