Avilius Bloggen | Tips til at overleve mørke tider
Book
en tid!
Avilius Bloggen

Tips til at overleve mørke tider

Har du gjort vinteren til sorteper i årstidernes kortspil? Inde-energi, te-aftaler og dybfrossen næse kan virke som en kedelig affære. Så hvordan krydrer vi den, og giver sorteper en makeover?

Skrevet 23/01/23 af Caroline Lautrup

Foto af Jenny Amdi

Avilius Bloggen

Tips til at overleve mørke tider

Har du gjort vinteren til sorteper i årstidernes kortspil? Inde-energi, te-aftaler og dybfrossen næse kan virke som en kedelig affære. Så hvordan krydrer vi den, og giver sorteper en makeover?

Skrevet 23/01/23 af Caroline Lautrup

Foto af Jenny Amdi

Du er måske ved at være træt af indendørs aktiviteter, og et fjernsyn som irriterer dig, fordi du har set alt, hvad Netflix og Viaplay tilbyder. Generelt synes du, at mørkets fremtræden om eftermiddagen er begyndt at være en grænseoverskridende adfærd. Du kommer til at stirre dig blind på billeder fra dengang, hvor solen gav dig kindkys, og den store vinterjakke befandt sig på loftet. Følelsen af at dyppe de kolde fødder i en sommerdag fylder tankerne op, men økonomien rækker ikke til en afbudsrejse…

Det kan være svært at skifte retning, hvis man har valgt, at vinteren er sorteper i årstidernes kortspil. Så er tiden kommet, hvor posen må få en ordentlig rystetur, og vi må finde ud af, hvordan energien findes frem igen.Selvom det næsten kan virke provokerende, så giver de mørke tider altså en masse muligheder, og det hele behøver faktisk ikke at være så sort som det lyder. Mørket skal ikke inviteres ind i kroppen men forblive ydre omstændigheder. Her kommer 7 tips til, hvordan du kommer igennem mørke tider:

1. Fokus på mørkets positive muligheder

At flytte sit fokus kan være med til at omfavne mørket i stedet for at kæmpe imod det. Reflektér over hvilke ting, der gør det rart og hyggeligt for dig. Du kan gøre det på en sjov måde og inddrage din ven eller veninde i tankeprocessen. Hvad er de gode ting for dig? Er det at lave simremad med roomie, en tur i biffen, fordybe sig i et maleri, gå en lang tur i flyverdragt eller sidde under en varmelampe med tæpper og kaffe. Øv dig i at se de positive muligheder i stedet for at lade mørket spænde ben for dig.

2. Den regelmæssige søvn

Skiftet fra sommertid til vintertid giver en ekstra time søvn om natten. Dette peger nemlig i retning af, at det bliver tidligt mørkt, og du bliver hurtigt træt. Men træthed skal bruges fornuftigt, og derfor skal man se vintertidens måne som en hjælpende hånd til den regelmæssige søvn. Søvnen har en stor indvirkning på det mentale velvære, og er med til at forebygge stress og stagneret energi. Derfor er det altså god stil, at kravle under dynen, når du er mærker trætheden banke på.

3. Sug de små lysstråler til dig

Selvom det kan føles som om, at man cykler afsted i morgenmørke, og måske først er tilbage på matriklen, når mørket har banket på igen. De fleste tilbringer størstedelen af tiden indendørs og eksponeres derfor for minimalt dagslys. Særligt i de mørke tider kan det have konsekvenser for både trivsel og velbefindende, hvilket kan påvirke humøret. Derfor er må gardinerne rulles op når du vågner, overveje at cyklen stadig fungerer, smag på luften i pausen og tag de tykke sokker i støvlerne til en gåtur med varm kakao. De lyse tider indhenter os, hvis vi fokuserer på dem, når de er der!

4. Mørket som en nulstiller

Mørket giver tid til ro, fordybelse og refleksion, hvilket kan gøre mørket til en slags nulstiller. Tankerne kan få mere plads til at blive kanaliseret, når man ikke skal stresse rundt på cyklen i en lille top og fange venner og solstråler. Nu kan du skabe rammerne for, at gøre de ting du har lyst til, når der ikke er solstress, og sengen ikke er forbundet med dårlig samvittighed. Vores hverdag er ofte præget af støj fra arbejdslivet, sociale medier, aftaler, larm og stillingtagen. Derfor er det oplagt at bruge mørket til, at slukke for den indre støj. Selvom vi kan være bange for at kede os, kan fordybelse og selvomsorg være det, der kan smøre de indre hjul, så de kan følge med. 

5. Bevægelsens gave

Bevægelse frigiver dopamin til hjernen, og det kan få motivationen til at stige, hvis vi får samlet på de gode erfaringer med bevægelse. Det kan være, at vinteren skal være springbræt for, at man endelig kan svinge hofterne til Sumba, samle vennerne og leje en badmintonbane eller finde yogamåtten og YouTube frem. Mørket kan frembringe en indelukkethed, som kan føles svært at vikle sig ud af. Selvom det kan virke uoverskueligt, og tankerne kan spænde ben for handlingen, så giver bevægelse både energi og overskud på kontoen. Man bliver altså virkelig glad, når man først får det gjort og inkorporeret det i hverdagen!

6. At spise farverne ind i mørket

Selvom der skal drikkes en masse varm kakao, og der skal være en masse hygge-energi, så gør C-vitaminer kroppen glad. C-vitaminer er jo faktisk en katalysator for både nervesystemet, immunsystemets normale funktion og mindskning af træthed og udmattelse. Og det er jo lige præcis de punkter, som kan være en tricker i vinterperioden. Hvis du føler dig frastødt af frugter og grøntsager, kan en squeezet citron i morgen vandet også give dagen et godt startskud. 

 7. Meditation

Nogle gange kan den stressende hverdag føles, som en rygsæk der fyldes med tunge sten, som vi skal bære rundt på hele tiden. I nogle perioder kan rygsækken medfører anspændtheder i vores krop, som skal neutraliseres. Men heldigvis kan vi smide rygsækken, hvis vi tillader kroppen at lette byrden, hvilket også understreger vigtigheden i den regelmæssige søvn! Meditation kan være rigtig godt, når tankerne skal gå en lang tur. Det behøver ikke være langt og intenst, men at tillade pauserne i hverdagen, hvor hverken du eller dine omgivelser må forlange noget af dig.

For at runde det mørke af med lyse toner, kan dette lille sjofle digt samle op på nogle af mørkets bivirkninger:

På Netflix har jeg spist det hele

Vil ikke flere kanelsnurrer dele

Nu har jeg Last Christmas sunget

Og ingen penge i skrabekalender vundet

Julens bagage er nu forladt 

Nissehuen forvandlet til nytårshat

Min fod i januars ingenmandsland 

Hvor snaps er udskiftet med vand 

Spirer fra frø til plante 

Forsøg på at skubbe mod det uvante 

Med fødderne pakket ind i store sokker 

Sidder jeg fra side til side og rokker 

Stearinlys brænder på min kommode 

Hører jeg mørkets node 

Som hvisker jeg skal være derinde 

At den ikke vil forsvinde

Jeg mærker en ro fylde kroppen op

Og glæden ved den varme kaffekop

At kramme under dynens lag 

Og fornøjeligt tage en indedag

Må byde selvomsorg op til dans 

Og nyde mine røde kinders glans

Gøre gode ting for mig selv 

Slå mørkets dårlige omtale ihjel

Tage refleksions hatten på

Være nysgerrig på at forstå

Hvorfor vinteren kan føles lang

Lad os synge med lysere klang 

Hjælpe hinanden fordi

Varmen findes indeni

Velkommen til Avilius!

Et terapihus for unge, af unge. Vi laver individuel terapi og gruppeterapi til dig, der har brug for nogen at tale med.

Random artikler

20/03/23

Skønheden og imposter-udyret

Hvordan finder vi skønheden, hvis Imposter-udyret har sat sig på tankernes talerstol? Et udyr der kan bilde dig ind, at du ikke er dygtig nok og hviske dig i øret, at du virkeligheden ikke kan noget.

Skrevet af Caroline Lautrup

Foto af Victoria Bruun-Henriksen

17/05/24

Lysten til at rejse væk

Hverdag, hverdag. Hverdagen rammer mig tit, den rammer sikkert også dig. De faste aftaler med ditten og datten, den lidt for ofte øl og du har allerede set en hel sæson af The O.C. Alt virker planlagt og en lille snært af uro begynder at banke i maven. Den uro kender jeg. Jeg ved at det er en priviligeret følelse, men jeg kan ikke slippe lysten til at rejse.

Skrevet af Ida Fink Speiermann

Foto af Ida Fink Speiermann

Avilius Bloggen

Er Avilius det rigtige for dig?

Book en tid direkte eller skriv til os her! Så vender vi tilbage hurtigst muligt.

I tvivl? Ring til os på 74 44 44 69!

Det er ok bare at være nysgerrig.

Uanset om du er klar til at starte i terapi, har konkrete spørgsmål eller bare vil vide lidt mere om os, kan du skrive til os her. Vi svarer i løbet af et par dage.

“For there is always light, if only we’re brave enough to see it – if only we’re brave enough to be it” — Amanda Gorman, The Hill We Climb
“The only way out is through” — Iceage, Lockdown Blues
“Én dag af gangen med min ryg op af muren, hovedet helt i vejret og benene på jorden” — Artigeardit, Stå Op Gå Ned
“Hvis du kunne gøre det hele igen, ville du gøre det hele igen” — Caspar Eric, Alt hvad du ejer
“Den der ønsker at leve livet om, har overhovedet ikke levet” — Karen Blixen, 1932