

Vi bærer alle en maske. Ikke nødvendigvis som en løgn, men som et filter – en social dragt, vi iklæder os for at passe ind. Jung kaldte det persona – den version af os selv, vi præsenterer for verden, bevidst eller ubevidst. Den hjælper os, men former også, hvordan vi bliver set – og måske endda, hvordan vi ser os selv.
Jeg mærkede min egen persona træde frem forleden til en fest. Det var en af de fester, hvor stemningen føltes præcist afstemt, hvor hver detalje – fra Vermouth tonics i hånden til den let nonchalante distance. Rummet summede af en ubesværet selvsikkerhed, en slags koreograferet autenticitet, som jeg ikke var sikker på, hvordan jeg skulle afkode. Mit blik gled over de andre gæster, og pludselig blev jeg opmærksom på mig selv. Min holdning. Min mimik. Hvem var jeg i dette rum?
Men hvis vi altid spejler os i andres personaer – hvornår mister vi så os selv? Og hvornår er masken ikke længere en hjælper, men en begrænsning?
For at komme bag om maskerne, har jeg talt med psykolog hos Avilius, Oscar Lui Bjerre. Vi skal tale om de masker, vi bærer – hvorfor vi har dem, hvornår de gavner os, og hvornår de måske spænder ben for os.
Helt overordnet – hvad er persona egentlig?
Oscar: Selve ordet persona er latinsk og stammer fra antikken, hvor det henviste til de stiliserede masker med overdrevne ansigtsudtryk, som de græske og romerske skuespillere ville bære i amfiteatrene for at tydeliggøre deres roller og følelser overfor publikum.
Det er således med god grund, at Jung trækker på netop dette udtryk i sit begreb om den psykiske persona, da denne ifølge Jung er den udgave af os selv, vi fremstår som for at tilpasse os omverden – altså til en slags metaforisk maske vi iklæder os eller en slags rolle vi indtræder i for at passe ind og blive accepteret socialt.
De fleste af os kender det fra første dag på en ny arbejdsplads eller fra et første møde med et nyt sæt svigerforældre.
Vi skruer op for socialt acceptable kvaliteter såsom venlighed, optimisme og engagement, imens vi lægger låg på andre sider af os selv, som vi antager, at gruppen ikke sætter pris på.
Personaen i os alle sammen er udelukkende optaget af at tilpasse sig omgivelserne for at passe ind og blive accepteret.
Caroline: Jeg kan virkelig genkende følelsen af at skrue op og ned for forskellige dele af mig selv, afhængigt af hvem jeg er sammen med. Og selvom det kan føles som en naturlig del af at navigere sociale fællesskaber, kan jeg ikke lade være med at tænke på, hvor meget af vores identitet der egentlig styres af denne ubevidste tilpasning.
Hvor meget af den måde, vi bevæger os i verden på, er rent faktisk vores eget valg?
Så vi kan ikke undgå at have en persona? Den er der altid?
Oscar: Ifølge Jung er personaen et konstituerende element i vores totale psyke, dvs. en naturlig del af os, som altid er til stede enten latent i baggrunden eller mere aktivt – også når vi er alene og også i forhold til de mest grundlæggende aspekter af vores liv. Selv ift. afgørende, personlige spørgsmål såsom hvilken uddannelse vi skal tage, hvem vi skal være kærester med og hvad vil skal lave i vores fritid har vi alle en indre stemme, tilbøjelighed eller drivkraft, der orienterer sig imod kollektivets og kulturens værdier og ønsker at tilpasse sig dem. Netop denne drivkraft er essensen af personaen.
Caroline: Det får mig til at tænke på, hvor ofte vi rationaliserer vores valg som vores egne, når de i virkeligheden er formet af de sammenhænge, vi er en del af.
Når jeg tager tøj på, vælger jeg så det, der føles som mig, eller det, der passer til en version af mig, jeg gerne vil vise? Lægger jeg den story op, fordi jeg har lyst, eller fordi den passer ind i det billede af mig, jeg gerne vil skabe?
Er den metaforiske maske noget som vi tager på bevidst?
Oscar: Det kommer måske til at lyde som om, at disse tilpasninger er noget, vi aktivt tager stilling til og vælger til og fra, men Jungs forståelse er snarere, at denne proces langt overvejende forløber ubevidst. Vores tolkning af hvilke værdier, der gælder i forskellige sammenhænge, foregår overvejende automatisk og ubevidst, og det samme gør vores positionering i forhold til disse. Dermed dog ikke sagt, at personaen rolle i vores liv ikke kan bevidstgøres og derigennem arbejdes med. Det kan den bestemt, og netop der ligger der for mange af os et stort potentiale for udvikling.
Caroline: Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvor ofte jeg har stræbt efter noget, blot for at opdage, at det ikke efterlod den følelse af mening, jeg havde forestillet mig. Især i en tid, hvor sociale medier giver os en uendelig scene til at kuratere en ydre persona. Hvor meget af det, vi deler, udspringer egentlig af vores egen kerne, og hvor meget er skabt for at passe ind i en forestilling om, hvad der vil blive anerkendt? Måske er det netop i de øjeblikke, hvor en uforklarlig tomhed sniger sig ind, at vi bør stoppe op og spørge os selv: Er det her virkelig mig?
Er der konsekvenser ved at identificere sig for meget med sin persona?
Oscar: Som sagt er personaens rolle i personligheden både naturlig og uundgåelig. Ingen er i jungiansk forstand hundrede procent “sig selv” hele tiden, men bærer maske og spiller en rolle i et vist omfang. Denne proces kan dog let blive automatisk og tage overhånd. Tilpasningsprocessen tager overhånd når vi i for høj grad identificerer os med vores persona; altså når vi på et dybt, ubevidst plan forveksler personlige egenskaber, holdninger og værdier, som vi egentlig har udviklet som tilpasningsfunktioner, med noget, der afspejler hvordan vi har det inderst inde og så baserer vores liv på det.
I disse tilfælde kan man sige, at der sker en sammensmeltning mellem masken og ansigtet bag, eller mellem rollen og den person, der spiller den. Med denne fremmedgørelse overfor sig selv følger typisk en tom, meningsløs og uforløsende oplevelse af at udføre sine daglige aktiviteter, gennemføre sine projekter og opnå sine mål.
Hvordan ved jeg, om jeg er styret af min persona?
Oscar: Hvorvidt vi lever i tilstrækkelig overensstemmelse med vores inderste virkelighed, er generelt vanskeligt at vurdere, navnlig på egen hånd. Det kræver en nogenlunde sensitiv og ærligt kontakt til sig selv, sine følelser og sit intuitive liv, som i dag for manges vedkommende er underudviklet til fordel for mere rationelle funktioner.
Nogle relevante spørgsmål at forholde sig til kan dog være:
- Oplever jeg resonans i de vigtigste domæner af mit liv? Hvad end det er overfor vennegruppen, kæresten, familien, i skolen, på arbejdet eller andet, så vil jeg helst føle mig nogenlunde forbundet og engageret. Når jeg med hånden på hjertet spørger mig selv: ”er jeg virkelig mig, når jeg x” eller ”er det virkelig y, jeg ønsker”, vil jeg rigtig gerne fornemme en positiv, bekræftende ja-følelse i maven.
- Er jeg stort set den samme person på tværs af forskellige situationer og fællesskaber? Hvordan ville jeg have det med at samle folk fra forskellige sammenhænge af mit liv til en fælles begivenhed? Ville jeg kunne hvile i bare at være mig uden rigtigt at skulle tænke over det? Eller ville jeg stå i et vanskeligt dilemma omkring hvilken rolle jeg skulle indtage med folk fra forskellige grupper tilstede?
- Hvor godt kender mine nærmeste mig i virkeligheden? Hvor meget af mig selv er jeg tryg ved at vise i det daglige? I det omfang jeg holder bestemte facetter af mig selv skjult for andre, hvad ligger da til grund for det? Hvordan tror jeg, at de andre ville reagere, hvis de vidste hvordan jeg er og hvordan jeg har det inderst inde?
- Findes der i mit liv eksempler på, at jeg tør gå imod strømmen? Kan jeg komme i tanke om situationer, hvor jeg har måtte skille mig lidt ud? Hvor jeg har været lidt anderledes og er stået ved det?
Er det realistisk at være "helt sig selv" i en verden med sociale forventninger?
Oscar: Vi lever i dag i en tid, hvor dét at vide, hvem man er og hvad man vil, såvel som at stå ved hvem man er, bliver fremhævet rigtig meget. Det er langt hen ad vejen en positiv udvikling, men det sætter sig i vid udstrækning også igennem som en byrde for mange af os. Det sidste, jeg ønsker med denne artikel, er at puste til denne byrde.
At være hundrede procent “sig selv” er et ideal, som ingen nogensinde lever op til. At blive en mere autentisk, hel og moden udgave af sig selv – at blive et individ med Jungs ord – er en livslang proces, vi aldrig kommer i mål med. Målet er ikke at komme af med sin persona, men at integrere denne i sin personlighed, hvilket vil sige at lære den at kende, forsone sig med dens eksistens, samt at balancere den med øvrige dele af sin personlighed.
Caroline: Da jeg startede denne samtale, tænkte jeg, at det ultimative mål måtte være at smide masken helt – at frigøre mig fra alt, hvad der ikke var ægte. Jeg tænker tilbage på den fest, hvor jeg blev så bevidst om min egen persona. På hvordan jeg spejdede rundt i lokalet og følte mig som en observatør af mit eget sociale spil. Måske er det dér, nøglen ligger – ikke i at fjerne masken helt, men i at kunne genkende den, når den er der. I at kunne træde ind i en rolle bevidst, men også at kunne give slip på den, når det ikke længere føles nødvendigt. At kunne være til stede i et rum og vide, at jeg ikke behøver at spille en bestemt karakter for at høre til. Måske er det nok. Ikke at slippe masken, men at vide, hvornår den klæber sig til mig – og hvornår jeg ikke har brug for den.
Velkommen til Avilius!
Et terapihus for unge, af unge. Vi laver individuel terapi og gruppeterapi til dig, der har brug for nogen at tale med.
Random artikler

Om ideologi og økonomi
Hvordan vi skaber en bedre arbejdsplads, bedre ydelser, hjælper endnu flere unge og samtidig sørger for, at vi kan eksistere mange år endnu.
Skrevet af Oliver Herlitschek
Foto af Jenny Amdi

4 strategier til at booste din hverdagsmotivation
Emils bedste tips til dig, der er lidt for glad for snooze-knappen.
Skrevet af Emil Andresen
Foto af Jenny Amdi
Er Avilius det rigtige for dig?
Book en tid direkte eller skriv til os her! Så vender vi tilbage hurtigst muligt.
I tvivl? Ring til os på 74 44 44 69!